Friday, April 29, 2016

にほんごはならいましようか ^_^



Assalamualaikum…

こんにちは皆さん、
おはようございます ^_^

久ぶりですね~

Sudah lama rasanya K tak buat posting kan?,
So how u guys? Still on going learning Nihongo? Ganbatte ya!

Belajar Nihongo itu  sememang sangat mudah, ianya seperti juga kita belajar bahasa seperti kita waktu kecil, jadi kalau dah lama di praktiskan setiap hari, In shaa Allah pasti akan berkembang.

Sebagai contoh bahasa yang kita gunakan dalam rutin harian, kita boleh saja mengucapkannya setiap hari, ini kerana dari kecil kita sudah biasa mendengar dan mengucapkankannya. Jadi, sedikit saranan dari K hari ini supaya kita lebih terbiasa mendengar Nihongo dan mengucapkannya, sebaiknya luangkan waktu kita mendengar lagu atau menonton filem–filem Jepun.

Kalau nak dengar lagu Jepun, K rekomenkan untuk dengar lagu singing by;
<Arashi, Ikimonogakari, Kiroro, Nishio Kana, Kyomoto Taiga n etc>


K pilih lagu diorang caz kebanyakannya sesuai didengar oleh semua golongan, diorang ni banyak hasilkan lagu tentang cinta, persahabatan, kekeluargaan, hubungan dengan alam, hargai sesama insan, inspirasi untuk bangkit n banyak lagilah... tinggal korang rajin2 kan diri jer untuk mentelaah maksudnya betul-betul. Maksudnya pun kalau difahami, memang semua catchy2, best, sedap didengar, banyak bagi inspirasi… mesej yang berguna dan memang (thumbs UP!)

I guess pasti banyak diantara kita yang belajar Jepun bermula dari cerita-cerita anime yang banyak ditayangkan di kaca tv, namun harus difahami dan dihayati juga maksud yang tersurat dan tersirat dalam mesej penyampaian sesebuah anime okey. K tahu, anime ni memang menarik bahasa nyer apalagi disampaikan oleh watak-watak yang comel-comel giler, memang teruja nak praktiskan apa yang diorang selalu sebut, rasa macam dah bermastautin jadi warga anime kalau dah rasa diri tu terror cakap Jepun macam dalam anime.. (based on my experience sebelum ni jadi penggemar anime XDD)

Actually, bukan nak cakap belajar jepun dari anime ni tak bagus tapi ramai yang sependapat bahawa bahasa yang anime gunakan kebanyakannya kesat/kurang hormat dan tak beberapa sesuai untuk dipraktiskan dalam rutin harian. Bukan lah nak cakap semua bahasa anime tu kesat tapi berwaspadalah setiap kali menonton anime ok. Better minna learn dari senpai atau sensei yang lebih berpengalaman, bukan dari cerita-cerita anime ok u guys..

So, yang bagus kita jadikan tauladan, yang buruk kita jadikan sempadan. Mudah jer ^^

Tapi sebenarnya ada satu lagi cara untuk belajar bahasa Jepun yang paling efektif. Caranya mudah saja iaitu.... Tinggal saja di Jepun!! LoL XDDDD


‘Masa muda berlalu begitu cepat, Jadi manfaatkan selagi kita punya kesempatan.
Ganbatte!!’
(^_^)v


Google+ Followers

I Love All My Followers ^_^

Entry Babab.net

hatsune_miku_cursor

Singing Hatsune Miku

snow_pink

cute_anime_girl_bottom_left

cute_anime_girl_top_right

Streampad