Selama 25 tahun terakhir wanita Jepun telah
memegang rekod dunia memiliki harapan hidup terpanjang dengan rata-rata
usia 86.4 tahun. Bukan hanya wanita, malah kaum lelaki Jepun juga
memiliki harapan hidup lebih lama jika dibandingkan dengan kaum lelaki di 192
negara di dunia. Menurut kajian, perbezaan ini disebabkan oleh pola pemakanan
sihat yang diamalkan penduduk Jepun..
Seorang penulis wanita Jepun, Naomi Moriyama dalam bukunya yang berjudul 'Japanese Women Don’t Get Old or Fat', Moriyama membawa pembaca ke dapur ibunya di Jepun dan mengungkapkan rahsia keluarganya untuk hidup panjang umur dan tetap sihat hingga masa tua. Ternyata rahsia awet muda masyarakat Jepun cukup sederhana, selain tetap aktif dan rajin melakukan senaman.
Berikut merupakan rahsia masyarakat Jepun
memiliki umur yang panjang dan tetap sihat hingga ke tua:
1. Mengambil makanan lengkap yang bervariasi.
Bahan makanan di dapur masyarakat Jepun adalah berbagai makanan
yang dimakan sederhana secara konsisten mahupun harian yang terdiri dari
pelbagai sumber. Walaupun harganya tidak mahal namun, ia mengandungi nutrisi
yang tinggi yang sangat diperlukan oleh tubuh badan. Majoriti masyarakat
Jepun suka makan ikan, rumpai laut, sayur-sayuran, kacang soya, beras,
buah-buahan dan teh hijau.
2. Orang Jepun menikmati makanan yang dimasak sendiri setiap
hari.
Hidangan makanan tradisional Jepun biasanya terdiri daripada ikan
bakar, semangkuk nasi, sayur rebus, sup miso, hirisan buah dan teh hijau
sebagai pencuci mulut. Orang Jepun merupakan pengguna ikan tertinggi di
dunia dengan purata pengambilan ikan bagi seorang individu Jepun adalah £ 150
ikan (68.04kg) per tahun dibandingkan dengan penduduk di negara lain iaitu
hanya sebanyak 35kg per tahun. Seperti yang diketahui, ikan mempunyai
kandungan omega 3 yang tinggi dan ini menjadi salah satu faktor mengapa mereka
hidup lebih lama dan sihat. Selain itu, banyak fakta lain mengemukakan, dimana
mereka sangat gemar dengan pengambilan sayur-sayuran iaitu mengambil 5 kali
ganda lebih banyak sayur-sayuran seperti brokoli, kubis, kubis bunga dan kubis
Brussel berbanding orang Amerika.
3. Orang Jepun hanya memasak makanan yang segar.
Pendekatan yang digunakan oleh orang Jepun ketika memasak ialah
mereka hanya akan menggunakan bahan-bahan yang segar yang terdapat pada musim
tersebut. Menurut penulis Moriyama, "Pasaraya Jepun selalu
mengutamakan kesegaran sesuatu makan. Mereka bukan sahaja menitikberatkan
tarikh luput sesuatu makanan yang dijual bahkan setiap makanan yang akan dijual
perlu disemak setiap setengah jam. Dan rata-rata wanita Jepun juga amat selektif
ketika membeli ikan, daging, sayuran. "
4. Orang Jepun makan dalam kuantiti yang kecil.
Sejak kecil lagi, masyarakat di Jepun telah diajar untuk makan
secara perlahan-lahan dan belajar untuk menikmati setiap kunyahan.
Makanan yang dihidang di atas pinggan pula hanya satu pertiga daripada ukuran
saiz peralatan makan orang Amerika. Orang Jepun sangat menitikberatkan
tatacara dan adab-adab ketika makan.
Menurut Moriyama, “Makanan mestilah segar,
setiap menu mestilah dihidang dalam satu pinggan dan makanan perlu dihias supaya
nampak cantik dan teratur untuk menampilkan keindahan makanan.”
5. Teknik memasak di Jepun hanya ringkas dan sederhana.
Sebahagian besar kerja-kerja memasak dilakukan di atas dapur
menggunakan variasi teknik seperti mengukus, membakar, menumis, menggoreng dan
mendidih dengan menggunakan peralatan seperti periuk dan kuali. Tukang
masak di Jepun akan menggunakan minyak yang khusus dan perisa makanan daripada
bahan-bahan semulajadi supaya memastikan kesihatan jantung sentiasa terjamin.
6. Orang Jepun lebih memilih makan nasi berbanding roti.
Ini merupakan perbezaan paling ketara mengenai tabiat makan
orang timur dan barat. Mereka yakin bahawa pengambilan tepung gandum yang
berlebihan merupakan faktor utama masalah obesiti di Amerika. Sekiranya
anda telah terbiasa mengambil roti setiap hari cuba gantikan dengan secawan
beras merah atau gandum 1-2 kali sehari.
7. Di Jepun, pengambilan sarapan pagi dianggap sangat penting.
Sarapan mereka terdiri daripada pelbagai jenis makanan seperti
teh hijau, nasi kukus, sup miso dengan tauhu dan daun bawang, rumpai laut nori,
ikan, telur dadar dan telur ikan. Namun semua makanan tersebut diambil
dalam kuantiti yang kecil.
8. Masyarakat Jepun hanya makan
pencuci mulut dalam kuantiti yang sangat sedikit.
Di Jepun, makanan pencuci mulut hanya dihidang dalam kuantiti
yang kecil tidak seperti di Amerika. Namun, itu tidak bermaksud mereka
tidak makan makanan seperti coklat, kuih-muih, aiskrim dan kacang merah, cuma
mereka lebih menghargai kesihatan tubuh badan mereka. Di samping, ia
boleh menjadi cara melawan hawa nafsu
merekan kerana mereka sedar bahawa pengambilan makanan manis yang
berlebihan boleh memudaratkan kesihatan.
9. Orang Jepun memiliki“mind set” yang berbeza mengenai perihal
makanan.
Walaupun orang Amerika sangat prihatin terhadap masalah diet dan
berat badan namun sebaliknya berlaku pada masyarakat Jepun yang sering didorong
untuk menikmati makanan yang pelbagai tanpa masalah diet. Namun, saat ini
masyarakat Jepun sudah mula berhati-hati lebih-lebih lagi dengan wujudnya
pelbagai restoran makanan segera ala barat yang diyakini akan menjadi faktor
yang menyumbang kepada masalah obesiti dikalangan anak muda Jepun.
10. Bersenam merupakan sebahagian dari ritual harian masyarakat
Jepun.
Seperti yang diketahui umum, masyarakat Jepun sentiasa memiliki
kesihatan yang baik kerana mereka merupakan masyarakat yang aktif dan suka
mengamalkan gaya hidup sihat dalam kehidupan harian mereka.
Menurut sebuah cerita dalam cover majalah Time tahun 2004
yangberjudul 'How to Live to Be 100' tertulis bahawa, Jepun berada dalam tangga
pertama masyarakat dunia yang mempunyai kesihatan yang paling baik, mereka
adalah masyarakat paling aktif yang menggabungkan banyak latihan insidental
dalam hari-hari mereka."
Melalui kenyataan diatas, mereka juga sentiasa dilihat berusaha
mewujudkan persekitaran yang sihat dengan cara berbasikal di sekitar kota,
berjalan kaki, mendaki dan umumnya mereka sentiasa berusaha untuk kekal aktif.
Pics;
amazon.com, dreamstime.com, wallcoo.com &
japantimes.co.jp.
No comments:
Post a Comment